Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Fargen på en link skal være blå. Eller? En test av farger på lenker.

For lenge siden ble det opplest og vedtatt at en link skal være blå, og den skal være understreket. Disse retningslinjen har blitt kritisert, og mange nettsider har blitt laget siden den tid med all verdens farger på linker. Jeg ønsket derfor å teste denne teorien ved hjelp av Google Analytics og Google Website Optimizer.

I denne artikkelen beskriver jeg hva resultatet av testen ble, og hvordan testen ble gjennomført. Det spesielle med denne testen er at jeg ikke bruker Google Website Optimizer til å evaluere suksess, men baserer meg på dataene som Google Analytics samler inn.

Testens hypotese

Min hypotese før jeg startet å teste var at blå linker burde føre til lavere bounce rate og flere sidevisninger per besøk, siden de burde "stå frem" tydeligere som lenker, og dermed føre til flere klikk. Jeg satte 5 % som suksessmål for testen. Om gjennomsnittlige sidevisninger per besøk ville øke med 5 %, eller om bounce rate ble redusert med 5 % ville jeg anse testen som en suksess.

I testen har jeg testet linker med fargene brun, grønn og blå som vist av bildene under. Testen har pågått i mer enn 3 måneder.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Linker - Brune og understreket

Tekst med brune linker.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Linker - Grønne og understreket

Tekst med grønne linker.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Linker - Blå og understreket

Tekst med blå linker.

Bildene av teksten over er hentet fra artikkelen Hvilke linker klikker dine besøkende på?

Testresultat

Resultatet av testen er at jeg velger å forkaste min teori om at blå lenker vil gi lavere bounce rate, men velger å beholde teorien om at blå lenker gir i gjennomsnitt flere sidevisninger per besøk (selv om forskjellen er veldig liten).

Tabellen under viser testens data fra November. Grunnen til at jeg ikke bruker dataene fra hele perioden, er at tallene fra November viser en ting med mine blå lenker mye tydeligere enn hvis jeg hadde vist tallene fra hele perioden (trenden er den samme for alle måneder, bare ikke så tydelig).

Besøkende som så blå lenker brukte i gjennomsnitt lengre tid. Hvorfor det er slik vil bare være spekulasjoner. Klikkdata som jeg har samlet inn gjennom denne testen forteller bare hva som har skjedd, ikke hvorfor.

 
Brune linkerGrønne linkerBlå linker
Besøk:
1 214
1 247
1 220
Bounce Rate:78,43 %76,66 %76,80 %
Sider/besøk:1,461,431,48
Gj. snitt tid00:01:0800:02:1300:03:35
Nye besøk:85,67 %83,88 %84,26 %

 

Hvordan ble testen gjennomført?

Data fra Google Website Optimizer dukker ikke automatisk opp i Google Analytics. For å få dette til har jeg benyttet en løsning utviklet av ROI Revolution.

Dette innebærer at man legger inn deres "spesialkode", og setter deretter opp en multivariasjonstest i Google Website Optimizer. Denne koden medfører at det legges på parametere på nettadressene som genereres for Google Analytics. Parameteret som genereres for alle som for eksempel får "servert" brune lenker er ?combo=0.

Dette parameteret kan brukes til segmentering, og jeg har satt opp 3 forskjellige Google Analytics profiler, en for hver lenkefarge.

For å kunne evaluere lenkefargene best mulig har jeg ekskludert en del data fra disse profilene:

  • Egen IP-adresse.
  • Data generert fra YouTube-filmer avspilt gjennom min YouTube-spiller.
  • Utgående klikk på lenker. Å ekskludere utgående klikk kan alltids diskuteres om var riktig, siden de genererer virtuelle sidevisninger og påvirker bounce rate, men dette var et valg jeg tok.

Siden testen ikke er implementert på alle sider på Savio.no, er bounce rate mye høyere enn vanlig. For eksempel er ikke John Savio en del av eksperimentet, og heller ikke eksemplene knyttet til artikkelen The only CSS layout you need?

Var testen en suksess?

Om bare data fra Google Website Optimizer hadde blitt lagt til grunn hadde svaret på dette blitt nei. Konverteringsmålet som jeg satte opp i Google Website Optimizer er bloggkommentarer, og det er ikke statistisk signifikant forskjell i antall kommentarer.

Min hypotese var ikke at det ville bli flere kommentarer med blå linker, men at blå linker ville føre til flere sidevisninger per besøk og lavere bounce rate. Jeg vil derfor kalle testen en delvis suksess siden siden økningen i gjennomsnittlige sidevisninger per besøk økte noe, men ikke nok til at målet på 5 % forbedring ble nådd.

Suksess ved testing kan bli målt på mange forskjellige måter (Kilde: Successful Web Site Testing Practices av Eric T. Peterson):

  • For noen er "suksess" en dramatisk økning i målinger knyttet til fortjeneste, fordi de vet at de fleste ledere vil respondere på inkrementell fortjeneste.
  • For andre er "suksess" en liten økning i målinger av de besøkendes engasjement, fordi man vet at små seire over tid til sammen vil være en stor seier.
  • For andre er "suksess" en reduksjon i antall problemer de besøkende kan oppleve på nettstedet, fordi man man vet at ved å redusere barrierer vil brukeropplevelsen forbedres.
  • For andre er "suksess" rett og slett å være i stand til å lansere et nytt utseende på nettstedet uten det slår ut negativt på eksisterende Key Performance Indicators.

Har du gjennomført testen riktig, det vil si at du blant annet har en plan, har utviklet en hypotese og har et mål for testen, vil også en test som feiler gi nyttig lærdom. Som Avinash Kaushik sier:

Det fine med eksperimentering og testing er at du lærer å ta feil - fort!

Testing videre

I eksperimentet testet jeg bare lenker som var understreket. Det har blitt sagt at understrekingen av lenkene er viktigere enn fargen på lenkene, slik at det kunne vært neste test.

Jeg har likevel ingen planer om å gjennomføre en slik test siden jeg ikke har noen planer om å innføre lenker uten understreking. Testing for testingens skyld er ikke spesielt nyttig eller god bruk av ressurser.

Google Website Optimizer + Google Analytics = mer lærdom

I dette blogginnlegget har jeg skrevet om en test som Google Website Optimizer ikke kunne gi svaret på fordi testen ikke baserte seg på konverteringer. Men også i de tilfellene hvor du er ute etter et svar fra Google Website Optimizer, kan det være hensiktsmessig å benytte denne metoden. Noen eksempler på dette kan være:

  • Nye versus Returnerende besøkende: Viser de forskjellig atferd i forhold til testversjonene? Segmentering av dataene i Google Analytics kan gi oss mer innsikt.
  • Testing av skjemaer: Kanskje fører ikke det nye skjemaet som testes til signifikant flere konverteringer, men i webanalysen ser vi at de bruker kortere tid på å fylle ut skjemaet. En forbedring i brukeropplevelsen kan være grunn god nok.

Kan du komme på andre grunner til at det kan være hensiktmessig å kombinere Google Website Optimizer og Google Analytics, eller har du spørsmål eller hva det nå enn måtte være - legg gjerne igjen en kommentar.

Avslutningsvis vil jeg bare si at husk at denne testen er gjennomført på mine besøkende som har lest mine artikler innenfor min layout med mine farger. Det er ikke sikkert du ville fått det samme resultatet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Trending Articles