Quantcast
Channel: Savio.no - Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Hvilke linker klikker dine besøkende på?

$
0
0

Klikker dine besøkende på overskriften eller les mer linken når de klikker seg inn til en artikkel, eller hvilke av menyelementene på nettsiden din benyttes til navigering? Beklager, det kan ikke Google Analytics fortelle deg, i hvert fall ikke "rett ut av boksen".

Bildet nedenfor av nettstedsoverlegget her på Savio.no illustrerer poenget. Fra forsiden av nettstedet er det tre menylenker som fører til bloggen, Google Analytics rapporterer at alle tre har like stor prosentvis andel av klikkene.

Google Analytics - Nettstedoverlegg

Så - hvordan identifisere hvilke lenker de besøkende har klikket på?

For at du skal vite hvilken lenke som har blitt klikket på må lage unike lenker. I artikkelen Hvordan spore Hash-tegn i URLen med Google Analytics nevnte jeg at hash-tegn kan benyttes til å lage unike lenker, og at dette kan være en måte å gjøre det på siden dette ikke skaper problemer for søkemotorene i forhold til problematikken rundt duplisert innhold. Problemet med hash-tagging er at det ikke fungerer med Google Analytics sitt nettstedsoverlegg.

Metoden for å identifisere hvilke linker som har blitt klikket på, og som fungerer med Google Analytics sitt nettstedsoverlegg, krever at hver lenke tagges opp med et parameter.

Dette er en metode som jeg allerede ser at benyttes i Norge, men alle eksempler jeg har sett er utført på feil måte siden de skaper (potensielle) problemer for søkemotorene på grunn av duplisert innhold (noen "ledende" SEO selskaper som føler seg kallet til å rekke opp handa?).

Problemet gjelder ikke bare for nettsteder som benytter Google Analytics. Det finnes flere eksempler i Norge på nettsteder som har investert i dyr webanalysesoftware, tagget opp rubb og stubb, og dermed sikret seg en dårligere organisk synlighet.

Derfor, her er hvordan jeg mener at dette skal gjøres.

I bildet av nettstedsoverlegget i begynnelsen av artikkelen er det tre lenker som fører til bloggen. Jeg velger å benytte parameteret linkID for å separere lenkene fra hverandre. Toppmenyen får parameteret toppmeny, kategorilenkene i venstre kolonne får parameteret venstrekolonne, mens lenkene i høyre kolonne får parameteret hoyrekolonne. Det gir meg da tre forskjellige lenker:

  1. http://www.savio.no/blogg/?linkID=toppmeny
  2. http://www.savio.no/blogg/?linkID=venstrekolonne
  3. http://www.savio.no/blogg/?linkID=hoyrekolonne

Jeg har nå tre forskjellige lenker til samme destinasjon - lenker som vil fungere med nettstedsoverlegget til Google Analytics. Men som nevnt, disse lenkene vil kunne føre til problemer med duplisert innhold og dårligere rangering i søkemotorene.

Hvordan unngå problemer med duplisert innhold med denne metoden?

Løsningen er å benytte en spesiell <link> tagg kalt canonical. Denne taggen er et samarbeid mellom søkemotorene for å redusere problematikken med duplisert innhold, og støttes av både Google, Yahoo!, Live Search (MSN) og Ask.com. Taggen fungerer for søkemotorene omtrent som en 301-videresending.

For å fortsette eksemplet mitt ovenfor. På nettadressen til bloggen legger jeg følgende kode inn:

<link rel="canonical" href="http://www.savio.no/blogg/" />

i <head> seksjonen på nettsiden.

Da gjenstår bare en ting. Det er ikke bare for søkemotorene at duplisert innhold skaper problemer. Forskjellige URLer som fører til samme destinasjon skaper også dårligere kvalitet på dataene dine i webanalysen. Du bør derfor ekskludere denne informasjonen fra de fleste nettstedsprofilene dine, og for eksempel bare la disse dataene være tilgjengelig i din ufiltrerte nettstedsprofil (Se artikkelen Hvordan organisere en Google Analytics konto).

For å ekskludere linkID informasjonen kan man enten benytte filtrering, eller man kan legge inn denne ekskluderingen i profilinformasjonen. Bildet under illustrerer hvordan dette gjøres i profilinformasjonen.

Google Analytics - Ekskluder nettstedsparametere

Du har nå en metode for å spore hvilke lenker de besøkende klikker på som fungerer med Google Analytics sitt nettstedsoverlegg, og som ikke lager problemer for søkemotorene på grunn av duplisert innhold. I tillegg har du ivaretatt kvaliteten på dataene dine i Google Analytics.

Siden metoden krever noe jobb og kanskje involvering av flere selskaper (eks. webleverandøren), er det viktig at man har tenkt igjennom om denne metoden vil gi de svarene man ønsker. Kanskje er det mer hensiktmessig å benytte analyseverktøy beregnet for klikk-tracking slik som CrazyEgg, ClickTale, ClickDensity eller Pagealizer.

Noen ord til slutt om nettstedoverlegget i Google Analytics

Google Analytics - Nettstedoverlegg med transaksjonerJeg er ingen aktiv bruker av nettstedoverlegget i Google Analytics, rett og slett fordi jeg føler at det er for mange "svakheter". Mange liker likevel å bruke nettstedoverlegget da det kan være lettere å få en forståelse av blant annet navigeringen på nettstedet. I tillegg finner man også informasjon om transaksjoner, målkonvertering og inntekter som kan være veldig nyttig.

Likevel mener jeg at nettstedoverlegget har svakheter. For å illustrere hva jeg mener.

Om du legger igjen en kommentar til denne artikkelen (setter pris på tilbakemeldinger så gjør gjerne det), vil ikke dette vises i nettstedoverlegget. Grunnen til dette er at kommentarfeltet benytter AJAX. For å kunne spore dette i Google Analytics lages det virtuelle sidevisninger. Virtuelle sidevisninger vil ikke vises i nettstedoverlegget, ei heller for eksempel Flash-lenker. Filtrering kan også føre til at nettstedoverlegget ikke fungerer slik det skal.

Synspunkter på artikkelen, sporing av klikk på lenker, nettstedoverlegget eller gode verktøy for klikk-tracking? Lag en virtuell sidevisning og legg igjen en kommentar.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Trending Articles